Így Főzünk Mi...
           
Speciális ízek,receptek ahogyan mi szeretjük!

MENÜ

A só egy energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású különleges élelmiszer.A modern orvostudomány óva int bennünket a só fogyasztásától, pedig a  sóval való gyógyítás évezredes szokásra tekint vissza.A természeti népek, törzsek is sót használtak a méreg hatástalanítására.A rómaiak is ismerték a só-ivókúra pozitív hatásait az anyagcserére, az immunrendszerre és az emésztésre.Már őseink is tudták, hogy a só létfontosságú. A só lelőhelyek nagy kincsnek számítottak, azokat szigorúan őrizték. A só volt maga a hatalom és a pénz.Ezért is nevezték fehér aranynak.

 

 

Bors bors

Az ókori népek kedvelt fűszere volt. Bár mára honfoglaló magyarok is ismerték, hazánkbancsak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma ez az egész világon legismertebb és legtöbbet használt fűszer.Szingapúr és a Malabár szigetek vidékéről származik.Aborsnak több fajtájával is találkozhatunk, fekete-,fehér-,zöld-,pirosborsal.De ezek mellett is más fűszernövényket is egyaránt neveznek borsnak(szegfű-,szecsuáni-,német-,csombor-,cayenne-bors).Ízületi gyulladás gyógyítására is használják,mindazokmellett hogy étvágygerjesztő hatása is van.Sok diétában

tiltják a bors használatát,ilyen esetekben boriskafűvel helyetesíthető.

Chillichili

A világon nem az általunk ismert zöldpaprika a favorit, sokkal inkább a
fűszerpaprikaként használt chili és annak változatai, melyet már az inkák is
alkalmaztak. Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Amerikából,
azonban mérgezőnek gondolták, így a dísznövények közé sorolták be. Később
kezdték fűszernövényként felhasználni. Amikor a törökök elzárták a keletre
vezető fűszer-útvonalakat, a borsot paprikával váltották ki. Innen az angol
elnevezés is: pepper.Sokrétű a gyógyító hatása: kitisztítja az orr- melléküregeket, a gyomorfekély kialakulását gátolja, a szív-érrendszer védelmét biztosítja.Néhány szakmai tanács szerint, megfázás, arcüreggyulladás, orrdugulás esetén javasolt meleg vízbe kevert 10 csepp Tabasco szósszal gargarizálni.Másik jó tulajdonsága az érfalak védelmével, a szívinfarktus megelőzésével hozható összefüggésbe.Rendkívül sok vas, C-vitamin, folsav, karotin található benne, ezáltal sejtregeneráló hatást fejt ki és késlelteti az öregedési folyamatokat.

 

Hírek

  • Így Főzünk mi

    Üdvözlünk az oldalunkon!

    Remélhetőleg mindenki talál kedvére való receptet!

Szavazás

Mi a véleményed az oldalról?
Amatőr,de jó
Paraszt
Csak így tovább
Elmegy
Pocsék
Asztali nézet